Iedereen is een obligatie

Wist je dat jij jouw verdiencapaciteit vrij gemakkelijk kunt vergelijken met een obligatie? Wat is een obligatie is, waarom jij een obligatie bent en wat dit met jouw pensioen te maken heeft, lees je in deze blog.

 

Een obligatie is een verhandelbaar schuldbewijs voor een lening die door een overheid, een onderneming of een instelling is aangegaan. Vertaald naar jouw verdiencapaciteit is jouw arbeid een lening aan het bedrijf of aan de klant waar jij voor werkt.

Als een bedrijf geld nodig heeft voor een investering kan het door het uitgeven van een obligatie (=lening) aan dit geld komen. De koper van de obligatie ontvangt van dit bedrijf een rentevergoeding. Vertaald naar jouw verdiencapaciteit leen jij deze uit en ontvang je daarvoor loon of declareer je als zelfstandige aan je klant.

Die verdiencapaciteit is jouw menselijk kapitaal. Je leent dit uit en ontvangt daarvoor een vergoeding; jouw inkomen dus. Daarom ben jij een obligatie zolang je een vergoeding ontvangt voor jouw inzet.

 

Staatspensioen of AOW

Besluit je te stoppen jouw verdiencapaciteit in te zetten voor anderen dan stopt de vergoeding. Gelukkig heeft de overheid een deel van jouw afgedragen belasting omgezet in een recht op vergoeding. Dit is jouw staatspensioen of AOW. Zolang je leeft, ontvang je vanaf je AOW-leeftijd iedere maand een vast bedrag. In termen van een obligatie heet dit dat je iedere maand rente ontvangt.

 

Extra pensioen

Vind je dit bedrag aan AOW onvoldoende om van te leven, dan is het slim om van wat je nu aan inkomen ontvangt een deel te reserveren. Die reserve kun je net als jouw verdiencapaciteit uitlenen. Beleggen heet dat. Dat is verstandig, want door te beleggen groeit je inleg. En dat is nodig want het leven wordt ieder jaar duurder. Stijgen de kosten van levensonderhoud dan spreken we van inflatie. Slim beleggen betekent dus dat jouw rendement minimaal gelijk moet zijn aan die inflatie.

 

Slim beleggen

Beleggen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Laat je goed voorlichten en spreid je geld over verschillende soorten beleggingen. Let erop dat de kosten van beleggen beperkt blijven en maak ook slim gebruik van fiscale regelingen.

Adviseurs zijn er in soorten en maten. Als onafhankelijk financieel planner beiden wij je kwaliteit en goede zorg voor jouw geldzaken. Je kunt bij ons terecht voor een financieel plan waar beleggen deel van uitmaakt.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter