Vijf bekende hobbels waarom starten met beleggen lastig voelt.

U heeft een maand hard gewerkt en zojuist uw loon ontvangen. Alle reden dus om uzelf ‘uit te betalen’. Bijvoorbeeld in de vorm van een te beleggen bedrag. Iedere maand weer. Zodat u later uw eigen financiële reserve heeft. En u later óók lekker kunt leven.

Hier zijn vijf van de meest voorkomende bezwaren die wij zo nu en dan horen. Zit de uwe er ook bij?

 

1. "Ik ben bang dat ik alles ga verliezen."

Als je het geluk hebt om lang te leven en belegd in aandelen, krijg je te maken met grote marktdalingen. Wist u dat u veel meer kans hebt om "alles te verliezen" met geconcentreerde beleggingen dan met een goed gespreide belegging?
Individuele beleggingen kunnen naar nul gaan, maar goed bespreide beleggingen in ontwikkelde financiële markten bestaan al bijna een eeuw. Die beleggingen kenmerken zich door een gemiddeld jaarlijks rendement van 10% en hebben nog nooit meer dan 43% in een jaar verloren.

 

2. "Ik zie het nut niet in van investeren in de eerste plaats."

Elke beslissing die u met uw geld neemt - zelfs niet beleggen - is een beleggingsbeslissing met risico's en beloningen. Je bent gefocust op het risico dat beleggen met zich mee brengt. Maar wat riskeer je door niet te beleggen?
U riskeert dat het geld van vandaag in de toekomst minder waarde heeft vanwege de inflatie. U mist de magie van samengestelde rente, die Albert Einstein zou hebben beschreven als het achtste wereldwonder. (Uitgaande van een gemiddeld rendement van 10% verdubbelt het geld dat in de aandelenmarkt wordt geïnvesteerd elke zeven jaar.)
U vergeet dat diversificatie - het spreiden van uw beleggingen over een groot aantal bedrijven - een krachtige manier is om risico's te minimaliseren.

De meeste mensen hebben niet genoeg geld gespaard om adequaat met pensioen te kunnen leven. Simpel gezegd, door niet te beleggen, loopt u het risico uw geld te overleven.

 

3. "Ik ben te laat. De beurzen staan te hoog."

Het is normaal om spijt te hebben van beslissingen waar je onzeker over bent. Maar het is nooit te laat om te investeren. Elke dag verwachten we dat de beurs omhoog gaat. Anders zouden beleggers andere dingen doen met hun geld.

 

4. "Het is te moeilijk om erachter te komen wanneer je in of uit de markt moet komen."

Mensen hebben een natuurlijke drang om transacties uit te voeren. Maar in en uit de markt komen is gokken, niet investeren. Gelukkig hoeft u de markt niet te timen om een goede beleggingservaring te hebben. Professor Eugene Fama, een Nobelprijswinnaar in de economische wetenschappen, toonde aan dat het onwaarschijnlijk is dat een individu in staat is om de juiste beslissing (kopen of verkopen) op het juiste moment te kiezen. Vooral meer dan eens. Zodra u besluit een langetermijnbelegger te zijn, is het timingdebat van tafel. En dat is een grote opluchting.

 

5. "Ik ben bang dat er weer een financiële crisis komt."

De geschiedenis leert ons dat er altijd een nieuwe financiële crisis zal zijn - en een nieuw herstel. Elke crisis heeft een andere oorzaak, maar de markt heeft altijd een positief rendement opgeleverd zodra de zaken tot rust komen. Crises zijn per definitie niet voorspelbaar. Markten zijn toekomstgericht en herinneren ons aan de kracht van menselijke veerkracht. Daarom herstellen markten en zijn er beduidend meer jaren met een positief rendement dan met een negatief rendement.

 

Start met beleggen voor een aangename toekomst

We begrijpen onze klanten. Dat mag u opmaken uit bovenstaande ervaringen. Wilt u starten met beleggen voor een aangename toekomst laat u dan door ons begeleiden. Voor een verantwoord beleggingsbeleid op basis van een gedegen advies. Bel voor een afspraak met Rik Smit 020-4825842 of met Greet Vernooij 0294-253444.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter