Moet lage rente leiden tot ander risicoprofiel?

Teleurstelling is een emotie die niemand vreemd is. Maar waar leidt deze emotie u heen als u belegt? Een ongekend lage rente zou teleurstelling kunnen aanwakkeren. Is dat dan reden uw risicoprofiel aan te passen?

 

Beleggen in obligaties

Het Financieele Dagblad van 3 december 2015 beschrijft in het artikel “Obligatiemarkten zijn verregaand ontwricht” de stand van zaken op de kapitaalmarkt. Er zijn historisch lage rendementen op staatobligaties van alle looptijden en in nagenoeg alle eurolanden. Het rendement op de meeste staatsleningen met een korte looptijd is zelfs negatief. Wie belegt in obligaties en daarmee verplichtingen moet afdekken, zoals pensioenfondsen, wordt bijna gedwongen een hoger risicoprofiel aan te nemen. ‘Hoger op de curve’ heet dat in jargon. Maar hoger op die curve zijn de rendementen ook niet om over naar huis te schrijven. De Duitse, Nederlandse en Spaanse 10-jaars obligaties doen momenteel (december 2015) 0,47%, 0,62% en 1,48%.

 

Spaaroverschotten

De neiging tot sparen in plaats van investeren leidt tot spaaroverschotten. Dat overaanbod drukt de rente. In combinatie met wat de Europese Centrale Bank onderneemt, is de verwachting dat de rente vooralsnog laag blijft. Buitenlandse beleggers hebben in hun zoektocht naar rendement de kapitaalmarkten van Zwitserland, Denemarken en Zweden overspoeld met geld. Daardoor zijn ook daar de obligatiekoersen gestegen en de rentes gedaald.

 

Vermogensplanning

Je vermogen beleggen om daarmee je wensen en doelen te realiseren brengt met zich mee dat u uw vermogen laat profiteren van wat kapitaalmarkten u aan rendementen leveren. Daarbij onderscheiden we de objectieve of financiële risicobereidheid. Daarbij staat de vraag centraal: “Welk risico kunt u lopen?” Als financieel planner berekenen wij welk rendement er nodig is om uw wensen en doelen te realiseren. Ook berekenen wij wat de financiële gevolgen zijn van een lager rendement, dan het minimaal noodzakelijke.

Daarnaast houden wij rekening met uw subjectieve of emotionele risicobereidheid. Onder emotionele risicobereidheid verstaan wij uw risicohouding. Weten hoe u reageert als zich een risico voordoet, is voor u en voor ons van belang.

 

Een lager rendement dan verwacht, betekent bijstellen van uw vermogensplanning. Wilt u nog steeds vasthouden aan uw wensen en doelen, dan is het verstandig om uw inleg te verhogen. U kunt natuurlijk ook uw wensen en doelen bijstellen. ‘Hoger op de curve’ gaan raden wij u niet aan. Tenzij u nu onder uw emotionele risicobereidheid belegt. 

 

Zoekt u een onafhankelijke financieel planner om uw vermogensplanning te starten of deskundig te laten beoordelen, dan bent u van harte uitgenodigd u bij ons te oriënteren.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter