Woning blok aan been bij echtscheiding?

Bij uw scheiding moeten afspraken worden gemaakt over wie er in de woning blijft wonen en hoe de waarde van de woning zal worden verdeeld. Ook zullen u en uw partner afspraken moeten maken over de betaling van de vaste lasten. Gaat één van u voorlopig ergens anders wonen dan bent u zelfs samen verantwoordelijk voor de betaling van alle vaste lasten. Is uw woning daarmee een blok aan uw been geworden?

 

Zorg voor goed overleg

Dat de woning kan leiden tot een complex vraagstuk mag duidelijk zijn. Wie mag of kan er blijven wonen? Waar moet de ander dan wonen? Wat zijn de financiële mogelijkheden? Wat zijn de fiscale gevolgen van de verschillende mogelijkheden? Wat voelt rechtvaardig?

U begrijpt het al. De combinatie van emotie met de zakelijke aspecten die hierbij een rol spelen kunnen een goed overleg nogal eens onmogelijk maken. In dat geval verdient het aanbeveling dat u ons inschakelt. Onze kennis en ervaring als financieel echtscheidingsexpert en als scheidingsmediator komt dan goed van pas.

 

Wilt u al vast wat voorinformatie leest u dan het onderstaande.

 

Huurwoning en huurcontract

Een huurwoning heeft geen waarde. Hierover hoeven geen afspraken te worden gemaakt. Wel moeten u en uw partner afspraken maken over wie er in de huurwoning blijft wonen. Wie in de woning kan en mag blijven wonen is afhankelijk van de vorm van uw relatie en het huurcontract. Neem voor vragen over het voortzetten van het huurcontract contact op met de verhuurder.

 

Koopwoning en samen eigenaar

Staat de woning op naam van u beiden, dan moet u samen beslissen wie er in de woning blijft wonen. Is geen van u twee in staat de helft van de ander over te nemen, dan moet de woning worden verkocht. In ieder geval moet de waarde van de woning worden bepaald. Om de waarde van de woning te bepalen kan de woning worden getaxeerd of kunt u uitgaan van de meest recente WOZ-waarde.

 

Voordat u een beslissing kunt nemen, moeten een aantal zaken duidelijk zijn. De huidige waarde van de woning, de hoogte van de hypotheekschuld en of het voor één van u financieel haalbaar is om in de woning te blijven wonen.

 

De verdeling van de woning heeft ook fiscale gevolgen, zoals de hypotheekrenteaftrek en de overdrachtsbelasting. Neem contact met ons op om te bekijken wat uw mogelijkheden zijn.

 

Koopwoning is eigendom van één persoon

Behoort de koopwoning niet tot een gemeenschap van goederen, die voor u beiden geldt of bent u samenwonend en staat de woning op één naam, dan blijft de woning privé-eigendom van de eigenaar. De waarde van de woning hoeft dan niet te worden verdeeld. De waarde van de woning moet wel verrekend worden als uw partner (de niet-eigenaar) heeft meebetaald aan de aflossing van de hypotheek of een verbouwing aan de woning. In dat geval heeft uw partner een vordering op u. Het berekenen van die vordering en hoe u dit kunt combineren met andere onderdelen van uw scheiding van financiële en fiscale aard behoort tot onze expertise.

 

Woning en echtscheiding

Door de scheiding komt het wonen anders te liggen. Niet alleen financieel, maar ook fiscaal en juridisch. Ongeacht de volgorde, eerst scheiden en dan een andere woonsituatie of het omgekeerde, er zijn telkens meerdere gevolgen. Los van het emotionele aspect, dat wij als professioneel scheidingsmediator zeker aandacht geven, mag u rekenen op onze financiële, fiscale en juridische expertise. Daarom is uw echtscheiding bij ons in zeer goede handen.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter