Tips over scheiden en een eigen huis

Ons huis. Het was ons huis, maar dat is nu door de scheiding nog maar van korte duur. De plek waar je tot rust kwam. Je veilig voelde. Waar jouw gezin is. Waar jij de buren en de buren jou kennen. Dat eindigt. Nu.

Vooral als jij degene bent, die de woning verlaat. Wat er financieel en fiscaal van belang is, lees je in dit artikel.

 

Het woonrecht verkopen aan je ex-partner

Totdat de woning verkocht is aan je ex-partner hebben jij en je partner dezelfde rechten. Denk hierbij  aan het recht van eigendom en aan het woonrecht. Stel dat jullie besluiten om nu al gelijk apart van elkaar te gaan wonen, dan geeft degene die het huis verlaat zijn of haar woonrecht prijs. Het is belangrijk dat je dit goed vastlegt en bepaalt wat daarvoor ‘de prijs’ is. De ander gaat namelijk gebruik maken van jouw recht om er te wonen. Daar kun je bijvoorbeeld een vergoeding voor overeenkomen. Kom je geen vergoeding overeen, dan moet je fiscaal rekening houden met nogal wat gevolgen. Hierover lees je meer op deze voorlichtingspagina van de belastingdienst >>

Behalve deze gevolgen zijn er nog enkele belangrijke gevolgen om rekening mee te houden. De kinderen zien vraagt veel organisatie. En als je de sleutel hebt ingeleverd, wordt even wat spullen ophalen ook al lastiger. Het is belangrijk je dit vooraf goed te beseffen.

 

De woning verkopen aan je ex-partner

Als je afstand wilt doen van je eigendomsrechten en jouw woningdeel aan je ex-partner verkoopt, moet het huis worden getaxeerd. Het verschil tussen de waarde van de woning en de hoogte van de hypotheek wordt tussen jullie beide verrekend. Is de woningwaarde hoger, dan zal jouw ex-partner jou moet uitkopen en de helft van de meerwaarde (overwaarde) aan jou moet betalen. Is de woningwaarde lager dan de hoogte van de hypotheek, dan moet jij de helft van de minderwaarde (onderwaarde) aan je ex-partner betalen.

Zorg er daarom voor dat jullie een goede regeling afspreken over de wijze waarop de waardering van jullie woning plaats vindt. Wie selecteert de taxateur? Wie is er aanwezig in de woning bij de taxatie? Welke eisen stelt de hypotheekbank aan de taxatie? Kortom denk twee keer na voor je de woning laat taxeren.

 

Hypotheekrenteaftrek bij echtscheiding

Zolang de woning nog van jullie beiden is, kun jij als ‘verlater’ de woning nog 24 maanden na jouw vertrek fiscaal aanmerken als eigen woning. Vereiste is dan wel dat jij meebetaalt aan jouw deel van de hypotheekrente. Betaalt jouw ex-partner jouw deel van de hypotheekrente geheel of gedeeltelijk, dan wordt het fiscaal al een stuk ingewikkelder. Wat er dan nodig of mogelijk is om toch aan 100% fiscale aftrek te komen, kunnen wij voor jullie beoordelen en vastleggen.

 

Volledig advies bij echtscheiding

We hebben hierboven met name en slechts ten dele de financiële en fiscale consequenties benoemd. Maar scheiden raakt natuurlijk veel meer dan jouw portemonnee of belastingaangifte. Wij staan jou of jullie graag bij om je ook met de emotionele en juridische aspecten te ondersteunen. Bel voor een kennismakingafspraak met Rik Smit (020-482.58.42) of met Greet Vernooij (0294-25.34.44).

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter