Coronavirus oorzaak toename echtscheidingen?

Het is de tweede week van maart 2020. In snel tempo worden maatregelen afgekondigd die sociale onthouding als middel inzetten. Met als gevolg dat grote groepen verplicht thuis zijn. Thuis werken. En als de relatie niet al te best is, dan begint het spreekwoordelijk ‘te werken’. Dit zijn de drie meest voorkomende redenen waarom mensen van elkaar scheiden.

 

Reden een: Slechte communicatie

Als Coronamaatregelen ervoor zorgen dat partners verplicht met elkaar opgehokt zitten en niet gewend zijn opbouwend met elkaar praten, is de scheiding nabij. Met elkaar praten is van levensbelang voor het voortduren van de relatie. In een echt gesprek geef je als het ware de ander jouw tijd. Daarin schuilt een vorm van erkenning. De ander is belangrijk genoeg om mee in gesprek te gaan. Gehoord te worden, betekent ertoe doen. Maar als stilte op de plaats komt van aandacht, dan ligt de echtscheiding op de loer. Geen of slechte communicatie staat op plaats een.

 

Reden twee: Gedoe over geld

Wat zijn de financiële gevolgen van het Coronavirus. De aandelenbeurzen zijn zeer fors gedaald. Dat levert zorgen over geld op. Zorgt voor stress. Mix dit met verschillend gedrag wat betreft de uitgaven en je hebt een dodelijke cocktail. Want…de meest behoudende van de twee gaat de ander verwijten onnodige risico’s met ‘ons geld’ te hebben genomen. Of de meest zuinige van de twee verwijdt de ander een te hoog uitgavenpatroon. Gedoe over geld staat op plaats twee.

 

Reden drie: Ontrouw

Ontrouw komt vaak voort uit onmacht. Niet weten hoe je de huidige relatie zo kunt maken, dat die bevredigend is. Ontrouw is in werkelijkheid ook geen macht. Het manifesteert zich als macht, maar de onmacht over de ontevreden relatie is niet weg. Ontrouw staat op plaats drie.

 

Door Corona opgehokt zitten

Verplicht op elkaars lip zitten. Je kunt het ook als een kans zien. Beiden thuis. Aan het werk. Met meer tijd voor elkaar?

 

Daar ligt de uitdaging. Wees open en wees eerlijk. Toon bereidheid te luisteren naar de ander en bereidheid te veranderen in het belang van jullie relatie.

 

Is deze crisis dan een geluk bij een ongeluk? Mogelijk wel. Maar daar zullen jullie je beiden voor moeten inspannen. Slechte communicatie, gedoe over geld en ontrouw. Niet voor niets de top drie redenen voor een scheiding.

Hoe maakbaar is jullie relatie?

 

Voor scheidingsbegeleiding of advies bel Rik Smit 020-482.58.42 of Greet Vernooij 0294-25.34.44

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter