De betere grijze scheiding

Scheiden kost tijd. Niet alleen procedureel, maar zeker ook emotioneel. Scheiden op latere leeftijd kent vele overeenkomsten met scheiden op jongere leeftijd, maar is toch van een andere orde. Van dit rolmodel van 65 jaar had u waarschijnlijk niet verwacht dat zij na 24 jaar huwelijk zou scheiden.

 

We horen het steeds meer. Niet vanwege de grotere openheid. Neen, de aantallen nemen toe. Het is goed dat er rolmodellen zijn die deze openheid aanwenden om te laten merken, dat de grijze scheider niet alleen is. Deze vrouw kennen we allemaal. Voor velen was ze op de een of andere manier wellicht al een rolmodel. Was ze dan nog niet voor u, dan is ze dit, wat ons betreft, nu zeker.

 

Grijze scheiding

Zoals de meeste mensen die meer dan 20 jaar getrouwd zijn, had Jane Seymour (1951) nooit gedacht dat haar huwelijk zou eindigen. "Het overkomt een heleboel mensen," zei Seymour in een eerder interview met de Huffington Post. "Het was een grote schok voor mij en voor de hele familie." Na 24 jaar huwelijk gingen Seymour en haar nu ex-echtgenoot James Keach in april 2013 uit elkaar. De rechtbank in Los Angeles sprak ruim twee en een half jaar later in december 2015 hun echtscheiding uit.

 

Seymour, 65, zei dat de twee nu een vriendschappelijke relatie hebben als ouders van hun tweeling zonen, John en Kristopher. "Nu, twee jaar later, zijn we zeer goede vrienden." Seymour vertelde tijdens het interview aan host Caroline Modarressy-Tehrani: "We hebben Thanksgiving samen doorgebracht. We zullen samen de kerst doorbrengen. We zijn een familie. We beseffen dat het huwelijk niet intact is, maar de familie is dat wel en dat zal altijd zo zijn. We zorgen voor elkaar en voelen ons betrokken bij de ander. Dat zal niet veranderen."

 

Seymour gaf toe dat scheiden na een huwelijk van 24 jaar met dezelfde man ontmoedigend kan werken voor iemand ouder dan zestig jaar. Ze nam de tijd om bij zichzelf te rade te gaan en heeft nu vrede met haar situatie. Ze zei dat ze een veel rustiger persoon is geworden dankzij haar persoonlijke drama. "Het is beangstigend," vervolgde ze. "Ik heb vele, vele tranen gelaten. Niet in het openbaar. Ik heb mijzelf een heleboel dingen afgevraagd over mezelf en ik geloof echt dat het goed is aan jezelf te werken. Maar een ander kan ik niet veranderen."

 

De betere grijze scheiding

Bij SWP uitgeverij verscheen De betere grijze scheiding van Wills Langedijk en Rik Smit (ISBN: 9789088506888) - 104 pagina's. Meer informatie over dit boekje voor grijze scheiders vindt u via deze link. Meer informatie over het ontstaan van De betere grijze scheiding en de praktijk van Rik Smit vindt u via deze link.

Recensie namens openbare bibliotheken

 

Artikel grijze scheiders in Elsevier april 2017

Lizanne Schipper schreef een helder artikel over wat er specifiek is aan grijze scheiders. Rik Smit werkte mee aan het artikel en leverde de praktische tips.

 

Review lezers van De betere grijze scheiding

 

Lilyanne (57): Ik heb het boek vanmiddag in 1 keer uitgelezen. Het is heel helder en verduidelijkt veel. Ook voor een 30+ gescheiden vrouw heel herkenbaar. Ik denk dat zowel ouders als volwassen kinderen hier wat aan kunnen hebben. De eerste hoofdstukken laten je weten dat je heus niet de enige bent en dat de achtbaangevoelens ook niet vreemd zijn. Verder respectvol naar verlaters en verlatenen. Het is idd een groot verschil als je al weet dat je weg gaat i.p.v. overvallen worden met het nieuws, maar voor beide partijen blijft het moeilijk. Op blz. 22 gaat het over wel en niet missen. Bij wel missen komt bij mij op het lijstje ook: gezamenlijke vrienden en gezamenlijke hobby. Verder is het jammer dat aan het einde van het boek de vele Engelse quotes niet worden vertaald. Niet iedereen is goed (genoeg) in Engels.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter