Is een Blok zetten Slim onderhandelen?

Wat hebben Carlos Slim, Eelco Blok, Ruud Gullit, Estelle Cruijff, Rafael van der Vaart en Sylvie Meis met elkaar gemeen? In ieder geval dat zij recentelijk meer dan gemiddeld in de belangstelling staan. Ook hebben zij gemeenschappelijk dat er sprake is van een geschil tussen partijen. Wat valt daarbij op? Welke strategieën zijn er zichtbaar?

 

Zoals met zo veel geschillen of conflicten het geval is, zullen ook deze conflictbehandelingen zijn begonnen met de vaststelling dat er eerst het nodige aan ruis opgeruimd moest worden om te zorgen dat de ene partij de andere partij goed begrijpt.

 

Een Slim Blok Zetten

Carlos Slim, de verpersoonlijking van het Mexicaanse telecomconcern América Móvil, had voor ogen om het Nederlandse telecomconcern KPN over te nemen. Daarvoor had hij een strategie ontwikkeld, die geen rekening hield met een blokkering van zijn plannen. De CEO van KPN, Eelco Blok, kreeg een extra wapen in handen tijdens de onderhandelingen. Daardoor kon Blok verdedigen zonder dat Slim kon aanvallen.

Het zetten van een slim blok is in de sport niet ongebruikelijk. Bij handbal en basketbal kan de aanvallende ploeg het zetten van een blok gebruiken om de verdediging van de aanvaller met bal te bemoeilijken. Wat KPN echter deed, laat zich vergelijken met een volleybalwedstrijd waarbij wordt verdedigd door een net-breed-blok. Het gevolg is dat het spel van aanvallen en verdedigen niet meer gespeeld kan worden. Of om in termen van onderhandeling te spreken. Het loven en bieden is onmogelijk gemaakt. Het zal moeten blijken of KPN een Slim Blok heeft gespeeld.

 

Echtscheiding en onderhandelen

Wat de scheidende partijen Ruud Gullit en Estelle Cruijff als ook Rafael van der Vaart en Sylvie Meis van Slim versus Blok kunnen leren, is dat het blokkeren van het spel ook meteen het einde van het spel betekent. Zij, in hun hoedanigheid als scheidende partijen, zullen zich moeten afvragen wat hun Beste Alternatief Zonder Overeenkomst (BAZO) is. Oftewel als je het spel van loven en bieden speelt, zorg dan dat het spel mogelijk blijft. Want als je het onmogelijk maakt, welk alternatief heb je dan nog om tot een oplossing te komen, die inhoudt wat de afspraken in het kader van de echtscheiding zijn.

De BAZO van overlegscheidingen is een rechtsgang. Dat betekent dat je niet meer zelf actief zoekt naar de belangen die aan de orde zijn, maar dat je aan een advocaat vraagt jouw belangen te vertegenwoordigen bij de rechter. Waar je dan mee te maken krijgt, is het fenomeen dat gelijk denken te hebben niet automatisch betekent dat je gelijk krijgt.

 

Loven en bieden veronderstelt dat er sprake is van inzet. Je bent bereid actief mee te doen met de gesprekken dan wel dat je bereid bent je onderhandelaar ruimte voor de onderhandeling te geven. Als je dat blokkeert, eindigen je kansen te onderhandelen. Kortom je ontneemt niet alleen de mogelijkheden van de ander, maar ook die van jezelf.

 

P.S. De namen van de partijen in dit artikel fungeren als voorbeelden om duidelijk te maken wat er nodig is om onderhandelingen goed te laten verlopen. Over de werkelijke inhoud van de onderhandelingen van genoemde partijen is niets anders dan wat er in de media is verschenen bij de auteur van dit artikel bekend noch beoogt dit artikel enige suggestie van welke aard dan ook te wekken in de richting van genoemde (rechts)personen.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter