Samen verantwoordelijk over geld

Zorgpremie stijgt met 10% koppen de kranten. Wat betekent dat voor uw budget? Budgetteren is te leren. Volhouden is een kwestie van motivatie. Van financiële volwassenheid. In dit artikel reiken wij u tips aan, die het mogelijk maken om de financiële afspraken samen vol te houden. Want ruzie over geld, daar zit niemand op te wachten.

 

Van William A. Feather (25 augustus 1889 – 7 januari 1981) is de volgende uitspraak: “A budget tells us what we can't afford, but it doesn't keep us from buying it.” Vrij vertaald: “Een budget vertelt wat wij ons niet kunnen veroorloven, het weerhoudt ons er niet van het te kopen.” Zie hier de menselijke aard. Wie heeft zich niet eens laten verleiden tot een impuls aankoop?

 

Budgetteren kun je leren

Voor een goede budgettering zijn een aantal zaken nodig. Allereerst is het van belang een goede administratie op te zetten. Alle papieren uit te zoeken en te ordenen en een goede begroting op te zetten; voor jezelf, voor ‘ons’ of voor het gezin. Want als je niet alleen bent, dan komt er een tweede factor bij. Zorgen dat je allebei gemotiveerd bent en blijft om een goede budgettering op te zetten en je er vervolgens aan te houden. Dat betekent dat geld een gespreksonderwerp moet zijn dat zonder enige terughoudendheid met elkaar besproken kan worden.

 

Geldzaken samen bespreken

Hoe mensen omgaan met geld vindt zijn oorsprong veelal in de wijze waarop er ‘thuis’ omgegaan werd met geld. Het is dan ook belangrijk bij de start van je relatie om geld op de agenda te zetten. Zo voorkom je dat een gesprek over geld een taboe wordt. Binnen een goede relatie horen goede afspraken over geld. Stel daarom vast of er vanaf aanvang sprake is van ‘ons’ geld. Bespreek of dat alleen voor de inkomsten geldt of dat het ook geldt voor de bezittingen en schulden. Bespreek ook welke uitgaven je in ieder geval met elkaar vooraf zult bespreken. Het helpt om daar een bedrag aan te koppelen. Dat voorkomt misverstanden.

 

Voorkom impuls aankopen

Impuls aankopen zijn aankopen die niet vallen binnen het budget. Dat betekent per definitie dat daar extra geld voor nodig is. Extra geld komt van een spaarrekening of van een krediet. “Lenen kost geld” is de waarschuwing die bij dit laatste past. En je spaargeld aanspreken voor die aankoop kost ook geld. Je mist namelijk rente over het bedrag waarmee je de spaarrekening hebt verlaagd. Krijg je toch te maken met de verleiding tot een impuls aankoop, dan helpen de volgende vragen:

  • Heb ik dit artikel echt nodig?
  • Als ik het nu niet koop, heb ik dit artikel volgende maand dan nog steeds nodig?
  • Kan ik dit artikel niet ergens anders goedkoper krijgen?
  • Zijn er geen alternatieven te vinden voor dit artikel?

 

Hier volgen nog wat hulpmiddelen. Er zijn bepaalde artikelen waarvan je het gevoel hebt dat iedereen vindt dat je het moet hebben. Maar waarom zou je dat artikel in het eerste jaar van je relatie al moeten hebben, terwijl jullie ouders er wellicht vele jaren over gedaan hebben om het geld ervoor bij elkaar te sparen? Van Gary Chapman (huwelijkstherapeut) komt de volgende suggestie. Ga op vrijdagavond of zaterdag naar een warenhuis, loop door de gangpaden en kijk waar je oog op valt. Kijk naar de prijzen en bespreek samen hoe leuk een artikel is. Kijk elkaar aan en zeg dan: “Is het niet geweldig dat wij dit niet nodig hebben?” En terwijl anderen met hun handen vol spullen naar buiten lopen, lopen jullie hand in hand de deur uit, blij dat jullie niet al die dingen nodig hebben om gelukkig te zijn. (Bron: Gary Chapman – 12 dingen die je moeten weten voor je gaat trouwen).

 

Verliefdheid is geen goede basis voor een relatie waarin goed wordt om gegaan met geldzaken. Merk je dat er sprake is van een zekere spanning tussen jullie als het over geld gaat, dan verdient jullie relatie het om samen met ons te komen spreken over jullie financiën.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter