Over boten en schepen

U hoeft geen echte watersportliefhebber te zijn om het bijzondere gevoel van het "op het water zijn" te kunnen ervaren. Het gevaar is echter wel dat u na een heerlijk dagje zeilen voor eens en voor altijd verknocht zult raken aan dit gevoel. Voor u het weet denkt u na over uw eerste aankoop. Dan is het goed om van een aantal zaken op de hoogte te zijn.
In dit artikel informeren wij u globaal over een aantal belangrijke onderwerpen die te maken hebben met de juridische en financiële aspecten van het kopen en het bezitten van een boot of schip. Over het fiscale gedeelte kunnen we vrij kort zijn. De rente van een financiering die u bent aangegaan voor uw boot of schip is niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dat wil overigens niet zeggen dat daarmee het fiscale hoofdstuk is gesloten. In het geval van internationale aspecten of commerciële doeleinden is het wel degelijk van belang om vooraf de fiscale consequenties van een gekozen structuur te kennen.

Veelgestelde vragen

  1. Hoe weet ik of de verkoper de juridisch eigenaar is
  2. Wat zijn de voordelen van scheepsregistratie bij het Kadaster?
  3. Hoe kan ik mijn pleziervaartuig laten registeren?
  4. Kan de registratie van een pleziervaartuig weer worden doorgehaald?
  5. Wat moet ik doen wanneer ik mijn geregistreerde pleziervaartuig verkoop?
  6. Kan ik mijn vaartuig in aanbouw ook laten registeren?
  7. Heb ik een notaris nodig om mijn vaartuig te laten registreren?
  8. Kan ik een hypotheek krijgen op mijn schip?
  9. Kan ik te maken krijgen met douanerechten en met BTW?
  10. Waar vind ik zelf meer informatie?

Hoe weet ik of de verkoper de juridisch eigenaar is?

De eigendom van een vaartuig kan geregistreerd worden bij het Kadaster met scheepsregistratie. Dit wordt ook wel een teboekstelling genoemd. In het geval er sprake is van een aankoop adviseren wij u altijd om het Kadaster te laten raadplegen. U vindt hier behalve informatie over de eigendom eveneens informatie omtrent bijzondere zakelijke rechten die gevestigd kunnen zijn op het vaartuig. Hierdoor weet u van wie u koopt en wat u koopt!

Wat zijn de voordelen van scheepsregistratie bij het Kadaster?

Registratie geeft zekerheid bij de juridische eigendom van een schip. Aan de hand van de registratie kunt u namelijk bewijzen dat u de rechtmatige eigenaar bent. Ook kunt u de eigendomssituatie controleren bij aan- en verkoop van een geregistreerd schip. In een situatie dat er sprake van is dat uw vaartuig is gestolen, is het voor de politie makkelijker uw schip op te sporen dan bij een niet-geregistreerd schip. Als een gestolen, niet geregistreerd, schip wordt gevonden en de nieuwe eigenaar is te goeder trouw, dan wordt deze nieuwe eigenaar door de wet beschermd. Is het schip wel geregistreerd dan blijft het uw eigendom. Tenslotte kunt u ook een recht van hypotheek op uw schip laten vestigen, als u uw schip heeft laten registreren bij het Kadaster. Hierdoor kunt u in het geval van een financiering goedkoper uit zijn. Bij een hypothecaire geldlening op een geregistreerd schip betaalt u minder rente dan bij een persoonlijke lening.

Hoe kan ik mijn pleziervaartuig laten registeren?

Een pleziervaartuig kan in twee verschillende categorieën worden ingeschreven, registratie voor binnenvaart- en zeeschepen. Voor beide categorieën gelden verschillende eisen. Ook zijn er een verschillende eisen als gevolg van de lengte van een boot of schip.

Kan de registratie van een pleziervaartuig weer worden doorgehaald?

De registratie kan weer worden doorgehaald. Vaak is hiervoor de goedkeuring van de rechter vereist.

Wat moet ik doen wanneer ik mijn geregistreerde pleziervaartuig verkoop?

U moet een notaris inschakelen. Deze zal een notariële akte van levering inschrijven op het kantoor waar het schip staat ingeschreven. Hierop zijn uitzonderingen. U kunt het beste contact opnemen met het Bureau Schepen en Luchtvaartuigen van het Kadaster.

Kan ik mijn vaartuig in aanbouw ook laten registeren?

Een schip in aanbouw kan worden geregistreerd, wanneer het vaartuig in Nederland in aanbouw is en men met de bouw een begin heeft gemaakt.

Heb ik een notaris nodig om mijn vaartuig te laten registreren?

U heeft hiervoor geen notaris nodig. Maar er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als u het vaartuig moet betalen met gelden van de bank (vestiging recht van hypotheek). In zo'n geval kunt u het beste contact op nemen met het Bureau Schepen en Luchtvaartuigen van het Kadaster.

Kan ik een hypotheek krijgen op mijn schip?

Dat kan als het schip is te boek gesteld bij het Kadaster. Na een teboekstelling krijgt het schip de status van registergoed. Op een registergoed kunt u een recht van hypotheek vestigen. Een dergelijk recht levert u een voordeel op in de kosten van de financiering. Realiseert u zich dat het de moeite loont om naast uw huisbankier u te oriënteren bij gespecialiseerde partijen.

Kan ik te maken krijgen met douanerechten en met BTW?

Sinds 1 januari 1993 is een pleziervaartuig met een lengte van meer dan 7,5 meter een vervoermiddel. Voor nieuwe vervoermiddelen geldt het bestemmingslandbeginsel. Dat wil zeggen dat u de BTW moet voldoen in het land van bestemming. Onder een nieuw pleziervaartuig wordt ook verstaan:- een pleziervaartuig dat 3 maanden of korter in gebruik is;- een pleziervaartuig dat minder dan 100 uren heeft gevaren.Voor gebruikte pleziervaartuigen en voor nieuwe pleziervaartuigen die niet aan deze criteria voldoen, geldt het bestemmingslandbeginsel niet. De BTW is dan al voldaan in de lidstaat van aankoop. Van pleziervaartuigen van vóór 1 januari 1993 is normaal gesproken de BTW voldaan in de lidstaat van aankoop. De BTW kon door de ingezetene van een andere lidstaat worden teruggevraagd. De BTW moest dan vervolgens weer worden afgedragen in de lidstaat van de ingezetene. Dit laatste zult u dan ook moeten kunnen aantonen.Let op!Als u met het pleziervaartuig de Europese Unie verlaat, moet u bij terugkomst altijd kunnen aantonen dat u de douanerechten en de BTW heeft voldaan. Het maakt hierbij niet uit of het een nieuw of een gebruikt pleziervaartuig van vóór of na 1 januari 1993 is.Waar vind ik zelf meer informatie?

 

Datum: Januari 2004

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter