Eindelijk met pensioen maar niet met jou!

Het is dit jaar acht jaar geleden dat ik samen met Wills Langedijk het boekje ‘de betere grijze scheiding’ schreef. In die acht jaren scheidde ik meer vijftigplussers dan vijftigminners. Voor mij niet zo opmerkelijk. Over pensioen met de bijbehorende territoriale schermutselingen gaat deze blog.

 

Gescheiden leven – een praktijkvoorbeeld

Hij werkte zich een slag in de rondte en zij rondde de opvoeding van de kinderen perfect af. Zijn aanzien, zo meende hij, bestond uit de auto van de zaak en de vele etentjes met zakenrelaties. Haar relatiekring bestond uit vriendinnen, on- en offline; ze had oog en oor voor haar medemens. Daar werd ze om gewaardeerd.

Ze bespraken met elkaar wat ze die dag gedaan hadden. Maar echt luisteren naar de behoefte van de ander was al jaren niet meer aan de orde.  Ze leefden gescheiden samen.

 

In de comfortzone van de ander

De dag dat hij ‘zijn aanzien’ inleverde, was voor beiden een shock. Niet meer iedere twee jaar een nieuwe auto. Niet meer iedere dag een verhaal over het werk. Wel iedere dag een man die meende dat zij haar dag en werkzaamheden veel slimmer kon doen.

Hij op zoek naar een vervangend territorium. Zij al becommentarieerd vechtend voor behoud van haar vrijheid en het hare. Het comfort totaal verdwenen van voorheen de zone waarin zij zich tot elkaar verhielden.

 

Vijftigplus en uit elkaar

Er is leven na de grijze scheiding. Zo besluit de omslagtekst van de beste gids voor uit elkaar gaan na je vijftigste. Een pensioendatum is een sleutelmoment in het leven van partners. Een moment waarop je beter moet luisteren naar elkaar. Naar de ander en naar jezelf. Een kantelmoment dat ook kan leiden tot de keuze om wél van elkaar te scheiden.

 

De betere grijze scheiding

Twijfel jij aan de meerwaarde van je partner of staat voor jou de keuze van hem of haar te scheiden al vast? Zoek je een scheidingsmediator die zelf 'grijs en wijs' genoeg is om jullie problematiek goed te begeleiden?

 

Bel ons dan voor de juiste begeleiding. Rik Smit is bereikbaar op 020-4825842. Greet Vernooij is bereikbaar op 0294-253444.

 

Wilt u het boekje bestellen, gebruik dan deze link >>>

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter