Over de impact en nuance van groen beleggen

De Amerikaanse dollar heeft verschillende bijnamen, waaronder die van “greenback” vanwege de groene kleur van de bankbiljetten. Het honderd euro biljet is ook groen van kleur. Maar hoe ‘groen’ kun jij eigenlijk doen met jouw ‘poen’?

 

Eerst maar even een belangrijk weetje. Als je het klimaateffect optelt van twee minuten korter douchen, één internationale vlucht minder per jaar, reizen per trein in plaats van met de auto en één stuk vlees per week, dan is dit nog steeds 27 keer minder dan je pensioengeld echt groen investeren. Dus als we werkelijk impact zouden willen maken, is het zaak dat pensioengeld minder grijs en meer groen wordt belegd.

 

Transitie naar groener beleggen kost geen rendement

Je zou op basis van dit verschil willen dat morgen al het pensioengeld wereldwijd donkergroen belegd wordt. Maar dan kan natuurlijk niet. In een transitie bouw je af en bouw je op. In een klap overstappen, lukt simpelweg niet. Daar is de hoeveelheid geld te omvangrijk voor in vergelijking met de omvang van echt donkergroene beleggingen. Overigens hoeft donkergroen beleggen niet te betekenen dat je veel minder rendement maakt. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat donkergroen beleggen vergelijkbare rendementen oplevert als je dit met de traditionele beleggingen vergelijkt.

 

Wat is donkergroen beleggen?

Een donkergroene belegging kenmerkt zich doordat deze voornamelijk bestaat uit geld dat is belegd in een of meerdere van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Hieronder vind je deze grafisch weergegeven:

Duurzaamheidsdoelen VN UN

 

Ben jij een donkergroene belegger?

Een donkergroene belegger kiest primair voor de wijze waarop zijn geld besteed wordt. Het rendement is secundair. De vraag die jij jezelf zou kunnen stellen, is hoe groen jij je geld wenst te besteden of te beleggen.

Is iets minder donkergroen dan niet goed genoeg? Die vraag gaat natuurlijk over een moreel kompas. Over jou, over jouw moreel kompas. In deze transitie moet het dan ook gaan over nuances. Over de transitie van grijs naar groen. Het tempo dat bepaal jij. Het is jouw geld. Het is jouw transitie.

 

Wil je jouw pensioengeld groener belegd zien om zo bij te dragen aan een duurzamer manier van leven? Kies dan voor een financieel plan met impact!

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter