Zo levert financiële planning meer op

“Waarom je zou moeten investeren in een goed financieel plan is om dezelfde reden als waarom je de basisverzekering voor ziektekosten aanvult met een goede aanvullende dekking. Met je gezondheid neem je geen risico en dus ook niet met je financiële gezondheid”; aldus Rik Smit en Greet Vernooij.

 

Hoge inflatie

De hoge inflatie zou van korte duur zijn, maar dat bleek onjuist. Wat het effect van een aantal jaren bovenmatige inflatie is op je spaarcapaciteit is snel gemeten en erg belangrijk. Je wilt namelijk weten wat dit op de langere termijn betekent voor de opbouw van je vermogen of voor de afbouw van je schulden.

“Voor onze klanten kunnen we dit snel doorrekenen. We voeren de variabelen in en de aangepaste financiële planning van inkomen, uitgaven en vermogen rolt eruit. Hier geldt: ‘Meten is weten’. Met als resultaat een goed inzicht in de ontwikkeling van het vermogen. En dat betekent dan ook, dat in het geval van belegd vermogen inzicht geboden kan worden als een beursjaar zoals 2022 aan de orde is. Rust, rust, rust. Dat is de meerwaarde.”

 

Dalende huizenprijzen

“De daling van de huizenprijzen in Nederland zet door. Kopers betaalden in het vierde kwartaal van vorig jaar 6,4% minder voor een woning dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het is de eerste daling op jaarbasis in negen jaar tijd en het jongste teken dat de Nederlandse woningmarkt in snel tempo verandert,” aldus het Financieel Dagblad van 12 januari 2023.

In combinatie met de gestegen hypotheekrente betekent dit voor verkopers een lagere opbrengst, omdat het aantal kopers afneemt dat de gemiddelde koopprijs van een woning van € 407.000,00 zich kan veroorloven. “Ook hier geldt weer dat wij onze klanten die een verkoop of koop overwegen vrij snel inzicht kunnen geven in hun mogelijkheden èn in de gevolgen van kleiner of groter wonen voor hun overige uitgaven en ontwikkeling van vermogen. Dit laatste wordt belangrijker naarmate de zekerheid van pensioenen onder druk komt te staan. En dat laatste is een feit vanwege de komst van een nieuwe pensioenwet.”

 

Aangepaste belastingen

De overgangswet 2023 – 2025 zorgt voor belastingheffing op vermogen op basis van een verondersteld rendement. Haal je dat veronderstelde rendement niet, dan heb je echt pech. Pech omdat je werkelijke rendement tegenvalt en pech omdat de belastingheffing ervan uitgaat alsof je dat rendement wel behaald hebt.

“Ook nu doet meten is weten hier opgeld. De belastingdruk is een vast onderdeel van een financiële planning. Voor ieder toekomstig jaar wordt de inkomstenbelasting uitgerekend. Hoe klip en klaar wil je het hebben”, aldus Smit en Vernooij.

 

Onafhankelijke financieel planners 

Zoekt u rust voor uw financiën neemt u dan gerust contact met ons op voor een eerste kennismaking. Rik Smit is bereikbaar via 020-4825842. Greet Vernooij is bereikbaar via 0294-253444.

 

Slimme financiële beslissingen maakt je op basis van een plan!

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter