Financieel plan bij gezamenlijke huishouding belangrijk

Slechts 15% van alle gezamenlijke huishoudingen blijkt een financieel plan te hebben. Dat is gebleken uit een onderzoek dat de Federatie van Financieel Planners (FFP) heeft laten doen. Samengestelde gezinnen maken wel vaker afspraken over de financiën (vooral over gezamenlijke uitgaven en wie wat betaalt) dan niet-samengestelde gezinnen, maar, en dat is opvallend, maken zich wel vaker zorgen over de geldzaken.

Eerst financieel plan. Dan pas samenleven.

Onder deze titel publiceerden wij een artikel in 2011. Wat ons betreft, is een goed financieel plan een kwestie van noodzaak. Zeker als u op het punt staat te trouwen of te gaan samenleven en uw persoonlijk inkomen of uw persoonlijk vermogen er toe doet.

Onze ervaring met aanstaande samengestelde gezinnen is inderdaad dat het bewustzijn daar meer aanwezig is van het belang voorafgaand aan het samenleven goede afspraken met elkaar te maken. Beide partners hebben natuurlijk dan al ervaring opgedaan met zowel het aangaan als het verbreken van een relatie. Die ervaring, positief dan wel negatief, nemen zij mee als belangrijke levenservaring.

 

Goede voorlichting

Voor de overheid en voor de beroepsverenigingen van de financieel planners ligt er nog een belangrijke voorlichtende taak de burger zich bewust te maken van het belang van een financieel plan in het algemeen en van het maken van goede afspraken voorafgaand aan het samenleven in het bijzonder. Dat laatste is meer dan een juridische overeenkomst. De juridische afspraken vormen het sluitstuk van een financieel plan.

 

Als financieel planner zijn wij bij uitstek in staat u een goed financieel inzicht te bieden. Dat inzicht, die vooruitziende blik, helpt u goede afspraken met elkaar te maken. Zonder dat inzicht negeert u dat verandering in uw situatie altijd financiële gevolgen heeft. Weten waar u aan toe bent, vraagt de motivatie u in uw geldzaken te willen verdiepen. U zult merken dat als u ons daarvoor inschakelt u zich verzekerd weet van een deskundige en ervaren adviseur aan uw zijde. Dat is goed te weten!

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter