Masterclass DGA Pensioen uitfaseren eigen beheer vanuit civielrechtelijk perspectief

Tussen juli 2017 en december 2019 zal de DGA met pensioen in eigen beheer besluiten moeten nemen over de afbouw hiervan. Ook de partner zal hier gevolgen van ondervinden.

160.000 pensioenen in eigen beheer vertegenwoordigen een financieel belang ruim boven de 30 miljard euro. Verlies van pensioenrechten in aantal en omvang is groot èn bovenal actueel.

 

De wet Uitfaseren Pensioen in Eigen beheer (wet UPEB) is fiscaal van aard. Voor de civielrechtelijke gevolgen die ontstaan als de mogelijkheden van deze wet worden toegepast, zal de aandacht uit moeten gaan naar wetgeving die gaat over het pensioen van de DGA in het bijzonder en naar het vermogensrecht in het algemeen. Ook het huwelijksvermogensrecht speelt een rol van betekenis.

 

Masterclass civielrechtelijke toepasbaarheid wet UPEB

Speciaal voor juristen ontwikkelde Rik Smit een Masterclass. Zij zullen civielrechtelijk positie dienen te kiezen in het belang van hun cliënt of een besluit moeten nemen bij een geschil.

 

Tijdens deze vier uur durende masterclass komen de volgende vragen aan de orde:

  • Hoe kiest u civielrechtelijk positie? 
  • Hoe signaleer je of compensatie voor het verlies van rechten aan de orde is. 
  • En wanneer is compensatie redelijk van aard?
  • Hoe toets je of er sprake was van informed consent bij de DGA en/of de partner? 
  • Welke mogelijkheden zijn er om handelingen te vernietigen?
  • Van wie is het pensioen staande het huwelijk? 
  • Hoe is het huwelijksgoederenregime van invloed op dit vraagstuk als geheel?

 

Informatie Masterclass civielrechtelijke toepasbaarheid wet UPEB

Deze Masterclass is beschikbaar via SDU Juridische opleidingen. Deelname aan deze Masterclass levert u 4 studiepunten op namens NOvA en namens MfN. 

Gaat uw voorkeur uit naar een Incompany Training of een aangepast programma neemt u dan contact op met Rik Smit via 020-482.58.42 of via riksmit@smitvernooij.nl.

 

De Masterclass is uniek wat onderwerp en opzet betreft. U zult zich intellectueel uitgedaagd voelen. Deelname aan deze Masterclass zorgt ervoor dat u goed gemotiveerd een standpunt kunt bepleiten of een besluit kunt nemen. Want onderstaande vragen zullen uiteindelijk beantwoord moeten worden:

  1. Van wie zijn de pensioenaanspraken staande het huwelijk?
  2. Geldt de uitzondering dat pensioenaanspraken geen onderdeel uitmaken van het vermogen van de wettelijke huwelijksgemeenschap ook voor het goed dat deze aanspraken vervangt?
  3. Wat is een redelijke compensatie?

 

 

 

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter